Ensembles

Scaramuccia

Scaramuccia werd opgericht in februari 2013 door violist en musicoloog  Javier Lupiáñez, met het doel vergeten gewaande kamermuziek weer onder de aandacht te brengen van het publiek. Het ensemble wordt regelmatig in kranten beschreven en door het publiek geprezen vanwege  de originaliteit van de programma’s  en de levendigheid, expressiviteit,  intimiteit van de uitvoeringen.  Aan de uitvoering door Scaramuccia van vergeten gewaande maar briljante muziekstukken, gaat  diepgaand onderzoek  vooraf.

Scaramuccia debuteerde bij fringe festivals in Brugge en Utrecht tijdens de zomer 2013.  Het ensemble  werd zeer positief ontvangen door het publiek en de organisatoren. Sindsdien is het ensemble een begrip geworden in de Europese barokmuziek wereld. Scaramuccia speelde onder meer bij het Internationale Kamermuziek Festival Utrecht, Kasteelconcerten, en Musica Antica da Camera (Nederland),  Fora do Lugar (Portugal),  Festival Internacional de Arte Sacro de Madrid (Spanje), Museum Vleeshuis and Philharmonie in Namur (België), Maldon Festival of Arts (Verenigd Koninkrijk), en Festival Echi Lontani (Italië). Scaramuccia heeft ook opnames gemaakt voor de Nederlandse Radio Concertzender en Radio 4.

Met de opzet  om vergeten barokrepertoire opnieuw te laten klinken, heeft Scaramuccia als wereldpremière twee nieuw ontdekte stukken van Vivaldi uitgevoerd tijdens een live concert in het radioprogramma De Musyck Kamer. Dit concert werd in 2014 uitgezonden door Concertzender.  Deze muziek, samen met recent ontdekte Vivaldi muziek voor viool en basso continuo, werd in 2015 opgenomen onder het label  Ayros, het eerste album van het ensemble.

Scaramuccia kreeg de Publiekprijs bij het Göttinger Reihe Historischer Musik Concours in 2015/2016.

Scaramuccia werkt momenteel aan “The Cabinet II Project”: een reis naar Dresden in de voetsporen van Konzertmeister Johann Georg Pisendel.  Manuscripten van Pisendel worden bewaard op Schranck II. Het project bestaat uit première uitvoeringen van nieuw ontdekte muziek, met live uitvoeringen, het uitgeven van bladmuziek en musicologische verhandelingen, en het verzorgen van opnames op CD.

“1717. Memories of a Journey to Italy”, is de eerste van een reeks CD’s, uitgegeven in 2018. Recensenten in heel europa waren vol lof. De CD is genomineerd voor de “ICMA 2019” (International Classical Music Awards).

Les Esprits Animaux

Les Esprits Animaux is een in Nederland-gevestigd barokensemble dat in 2009 is opgericht. Het heeft de laatste jaren veel waardering gekregen van zowel muziekcritici als van het publiek. Het mag zich verheugen op een intensief schema van optredens in verschillende Europese landen en in Japan.

In 2016 heeft les Esprits Animaux verschillende prijzen in ontvangst mogen nemen tijdens het Internationaal Van Wassenaer Concours:  1e prijs,  Press Jury prijs, Youth Jury prijs, en de Early Music Season prijs.
Sinds de oprichting heeft Les Esprits Animaux tijdens verschillende internationale festivals en concert-gelegenheden gespeeld, in Nederland: ‘Zomeravondconcerten’, ‘Musica Antica da Camera 2015’, Stadspodia Leiden 2016, Kasteelconcerten 2016, Who’s Next Almere 2016; in België – MAFestival Brugge 2014, Festival Musiq3, Festival van Vlaanderen-Antwerpen (AMUZ) 2015, Juillet Musical de Saint-Hubert 2016; in Frankrijk – Printemps Musical en Pays Roannais in 2012, ‘Contrepoints 62’, La Folle Journée en Nantes et en Region 2016, Festival de Saint-Michel en Thiérache 2017, Festes Baroques en Terre de Grave et de Sauternais 2017, Ambronay’s Festival sinds 2010; in Zwitserland- Les Jardins Musicaux 2015; in Italë – ‘Antiqua 2016’; in Spanje – 34e editie van de ‘Festival de Música Antigua de Barcelona’, en in Litouwen – 24th International Early Music Festival Bachetto Musicale’ in Vilnius in 2014. Ook gaf het ensemble een concerttour in Portugal (2010) en in Japan (2012).

Het ensemble heeft optredens verzorgd bij radiostations France Musique (Frankrijk), Musiq3, Radio Klara (België), NPORadio4 en De Concertzender Nederland (Nederland).

Na hun eerste CD-opname in 2011 voor de Ambronay Éditions (Harmonia Mundi) met een programma gewijd aan G. Ph Telemannn, publiceerde Les Esprits Animaux in 2013 een tweede CD getiteld “Transfiguraties”, ook bij Harmonia Mundi.